Aug 222013
 

Artikel published on the 16/8 2013 (In Swedish) in Borås Tidning

“Sparar miljoner med grönt system” ie “Saves millions using Green System”

It is nice to have customers who saves substantial money on the Pilotfish system.

 

Borås Tidningsartikel om Pilotfish system

“Sparar miljoner med grönt system”‘

Systemet “Pilotfish” har nu använts i Borås lokaltrafiks stadsbussar i ett drygt halvår. Pilotfish installerades på alla bussar från och med årsskiftet. På en display vid förarplatsen kan chauffören i realtid se hur “grön” körningen är. – Jag tycker att det är bra, jag ser direkt på displayen när jag bromsat för hårt eller kört för mycket på tomgång, säger Ali Abdollani som kört buss för BL i fyra års tid. Lars Holmqvist, vd för Borås Lokaltrafik, berättar att systemet har haft den effekt som avsågs när man införde det. – Bränsleförbrukningen har totalt sett gått ner mellan sex och sju procent. Eftersom vi köper bränsle för 28 miljoner kronor om året blir det ju en rätt så stor besparing, säger han.

 
FAKTA Pilotfish – Gröna chaufförer Systemet Pilotfish finns i alla Borås Lokaltrafiks bussar från den 1 januari i år och kostade cirka 1,2 miljoner kronor att installera. Pilotfish mäter bland annat hastighet, inbromsning och om bussen stått på tomgång. Målet är att chaufförerna ska köra mer rationellt och därmed spara in på bränsle – och att passagerarna samtidigt får en behagligare resa. Efter varje bussrunda kan chauffören se om körningen varit rationell och vad som kan förbättras, de som kört miljövänligt blir så kallade “gröna chaufförer” och får en lönebonus på mellan 300-400 kronor i månaden. BL har redan sparat närmare en miljon kronor i minskade bränslekostnader.

 

 

Tomas

Sorry, the comment form is closed at this time.