May 292017
 
MÅ, MAJ 29, 2017 09:00 CET
tomas g

ITxPT är en förening som är öppen för aktörer i offentlig transport som utvecklar standarder för kompatibla Plug-and-playombordutrustning och IT-system inom kollektivtrafiken.
Den första enheten som testas för ITxPT-märkning är en Vehicle Gateway från det svenska bolaget Pilotfish Networks AB.

Tomas Gabinus, VD för Pilotfish säger “jag är extremt stolt över att Pilotfish Gateway är den första enheten som blir ITxPT-märkt och godkänd av ITxPT, och att det långvariga och svåra arbetet föreningen lagt ned i att utveckla den öppna ITxPT-plattformen nu lyckats.

ITxPT använder EU-standarder för att utveckla specifikationer för en öppen IT-arkitektur till fordon inom kollektivtrafiken.

För överensstämmande tester använder ITxPT en egen testbänk och testmetoder för att bekräfta att inkopplade enheter uppfyller specificerade krav för komaptibilitet inom kollektivtrafikens fordonspark. Just nu arbetar ITxPT intensivt med att märka tillkopplade enheter från olika leverantörer .

“Detta är en milstolpe för ITxPT-föreningen, när vi nu går över till implementering. Vi kommer i en nära framtid att se inköpskrav om ITxPT-märkning för applikationer till fordon inom kollektivtrafiken. Det ger större möjligheter för transportleverantörer, system- och fordonsleverantörer att leverera nytta till resande inom kollektivtrafiken” säger Generalsekreteraren för ITxPT, Anders Selling.

Den öppna IT-arkitekturen möjliggör kompatibilitet mellan olika systen och enheter från olika leverantörer samt flexibilitet för kunder att skräddarsy och uppdatera system och enheter för specifika behov till en betydligt lägre kostnad. På det här sättet öppnas leverantörsmarkanden för mindre leverantörer som ökar konkurrensen och gör innovationer och utveckling snabbare.

Enkelt uttryckt kan ITxPT liknas med Bluetooth som möjliggör kompatibilitet mellan enheter eller med Androids öppna arkitektur.

ITxPT , “Information Technology for Public Transport ” är en allmännyttig organisation med 40 medlemmar från 12 europeiska länder som består av transportoperatörer, kollektivtrafikmyndigheter, systemleverantörer och fordonsproducenter. Medlemstillväxten hos ITxPT är för närvarande mycket stor.

En Vehiche Gateway levererar de funktioner som historiskt implementeras i en fordonsdator, men nu så att systemen ombord, opererar modernt i “molnet”.

Genom 3G/4G nätverk flyttas datakraft från fordonet till “molnet” där databehandling kan utföras snabbare, mer effektivt och mer korrekt. Typiska användningsområden som kopplas av en Vehicle Gateway är extern diagnostik, takografdata, eco-driving data, navigation, omdirigering, uppföljande statistik, distansövervakning och “software management”, o.s.v.  En Vehicle Gateway har följande funktioner: CAN/FMS-koppling, switch med Ethernet-kontakter, I/O:s ombordutrusting, 2G-4G, Wifi och informationsmäklande funktioner för delningsfunktioner.

För mer information kontakta:

Tomas Gabinus, VD, Pilotfish Networks AB: Tel: +46 31 339 6674, tomas.gabinus@pilotfish.se

Anders Selling, Generalsekreterare, ITxPT.  Tel: +46 70 237 33 00, anders.selling@itxpt.org

Jacob Rudin

Sorry, the comment form is closed at this time.